Freespace... az ismeretlen csoda

 2008.12.28. 03:51

Remekül indítom ezt a blogot... számítógépes játékokról írok, véreres szemmel, hajnali három után. A véreres szem legalább bizonyítja azt, hogy van tapasztalatom számítógép-ügyekben (avagy azt, hogy láncdohányos vagyok.)

Freespace.

Sokaknak ez a név egy orgazmussal felérő érzelemkitörést okoz, másoknak pedig (sajnos ők vannak többségben) teljes értetlenséget.
Ez a (két játék) belső nézetes űrhajószimulátor, kategóriájának gyöngyszeme. Sokak szerint a Freelancerrel... meg amúgy mindennel vetekszik.
Az elsó játék a Descent: Freespace - The Great War nevet viseli, habár semmi köze a Descent-játékokhoz (hacsak az nem, hogy ugyanazok a fejlesztők - Volition Inc.).

1998-at írtak, mikor kiadták.

2335-ben vagyunk, amikorra az emberiség sikeresen kolonizált több naprendszert is, és egy idegen fajjal - a Vasudanokkal - találkoznak. Hát persze, hogy háborúba kezdenek. Konkrétan 14 évig gyepálják egymást, eredmény nélkül.
A patthelyzetet egy titokzatos új faj fel. Az új faj - a műfaj íratlan szabályainak megfelelően - szupererős és mindenkit lenyom, mint a rajzszöget. Erre persze kibékül a két háborús fél, és gyorsan összefognak a Shivan névvel illetett harmadik faj ellen. Kommunikáció nulla - halál sok.
A shivan flotta élén az óriásmoszkítóra emlékeztető SSD (Shivan Super Destroyer) Lucifer áll... khmm.. szupererős és sebezhetetlen a szuper-energiapajzsa miatt. Na, most mi lesz?
Új szövetségeseink anyabolyóját a már említett hajó porig rombolja, majd az egész flotta a Föld felé veszi az irányt.

Óhogyaza...
Ezalatt megismerkedhetünk - már ha figyelmesen nézzük a cutscene-ket - egy negyedik, a 8000 éve kihalt és nagyon kreatívan Ancients néven nevezett fajjal.
Óriásbirodalmuk volt, de jöttek a Shivanok... a többit mindenki el tudja képzelni. Vagy nem?

Ezen cuki kis faj jött rá - sajnos túl későn a túlélésükhöz -, hogy a shivan űrhajók energiapajzsai nem működnek a hiperűrben. Nem is vacakolunk, a legeslegutolsó pillanatban, amikor a Lucifer már a Föld felé tartó hiperugrást hajtja végre, egy maroknyi vadásszal megtámadjuk és megsemmisítjük.
Muhaha.

A játék elképesztően hangulatos, remek zenei aláfestéssel és - az előadásom ellenére - jól megkomponált sztorival. Ez nem PC-s újság, de azért én egy 9,7 pontos értékelést adok neki.

 

Egy félmondat erejéig emlékezzünk meg a szintén 98-as kiegészítőről, a Silent Threat-ről. Mivel a Lucifer megsemmisült, a shivan erők összeomlottak és kikergettük őket… itt a folyamat közepén vagyunk. Igen ám, de a titkosszolgálat úgy látja, valami nem stimmel…
Nem szerették valami sokan, nagyon lapos volt.

Na de a folytatás...

Címkék: érdekel szgjáték freespace

A bejegyzés trackback címe:

https://ez-meg-az-mindenfele.blog.hu/api/trackback/id/tr43844678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása